Tidig Musik Artiklar
Välkommen
Medlemslogin:
Inloggning
Kalendarium
Evenemangskalender
Radannonser
Medlemsannonser
Artikelregister
Artiklar i Tidig Musik
Ensembler
Medlemmarnas ensembler
Länkar
Länkar

Artikelregister

Sök efter artiklar här Sökord:  i 
("*" ersätter vilka tecken som helst i sökorden. T.ex. hittar 'sonat*' såväl 'sonat' som 'sonata' och 'sonater'.)
Välj tidning här Välj nummer:

TM 2020 Nr 3 (Årgång 40)
Tema: CENTRUM
Köp för 75:- (8 Euro) (inkl. porto)


Framsidebild
Sida Författare Titel
6Tidig MusikNytt Om Tidigt  (evenemangsrapport)
8Lars BerglundI centrum av Roms musikliv: de påvliga sångarna (artikel)
Lars Berglund fortsätter här sin artikelserie om musiklivet i Rom som inleddes i TM nr 2/2020 med ”Roms under”. Den avslutande artikeln kommer i nästa nummer.
12Tidig MusikCorona-pandemins effekter (rapport)
Vilka konsekvenser har restriktionerna på grund av coronapandemin fått för tidig musik-arrangemang runt om i Sverige? Tidig Musik kontaktade i juli några aktörer som normalt arrangerar konsertserier, scenföreställningar och/eller festivaler och bad dem svara på några corona-frågor.
16Ditte HammarDrottning med kulturen i centrum (artikel)
I år är det 300-årsjubileum för Lovisa Ulrika, kanske Sveriges mest kulturella drottning. Hon grundade Vitterhetsakademien, lät bygga världskulturarvet Drottningholmsteatern, Ulriksdals slottsteater och var inte minst mor till teaterkungen Gustav III. Hur kom det sig att just hon påverkade svenskt kulturliv så mycket och hur såg musiklivet ut på hennes tid?
19Tidig Musik”Försvunna” musiker: Magnus Andersson (intervju)
Vart tog de vägen och vad gör de, de unga musiker som efter sina studier i Sverige ”försvann utomlands”? Tidig Musik återknyter kontakten med några av dem och i en intervjuserie berättar de om sitt yrkesliv. Först ut bland ”försvunna och återfunna” är lutenisten Magnus Andersson.
20Ann-Marie NilssonSpel och skalmejor i Karl XII:s armé (artikel)
Vilka var musikaliskt aktiva vid det karolinska infanteriet och vilka roller hade de? Ann-Marie Nilsson skriver om det så kallade ”spelet”, trumslagare och ibland pipare som med trumslag och signaler skulle förmedla de order som gavs av officerarna.
24Tidig MusikHöstens festivaler – digitala och/eller fysiska (evenemang)
27Heidi Rohlin WestinOlof Boman – med en ny festival i centrum (intervju)
”Låga trösklar och hög nivå”. Så beskriver Olof Boman arbetet med Confidencen Opera & Music Festival, som slog upp sina dörrar sommaren 2019. Sedan dess har även en akademi för sångare skapats och flera samarbetsprojekt finns bland planerna. Tidig Musik når Olof Boman för en intervju i början av juli, direkt efter nya programomläggningar till följd av corona-restriktionerna.
30Hans Davidsson och Paul PeetersSvenska 1700-talsorglar – ett världsunikt kulturarv (artikel)
I Sverige finns en internationellt sett unik förekomst av bevarade orglar från 1700-talet. Dessa utgör ett viktigt, men också relativt okänt kulturarv.
32Karin S. LagergrenSånger till Sankt Sigfrid – Sveriges och Smålands äldsta kyrkomusik (artikel)
Enligt legenden var Sigfrid biskop av York kring förra millennieskiftet. Inbjuden av den svenske kungen Olof Skötkonung reste han till Värend i Småland för att kristna invånarna. Legenden berättar att kung Olof döptes av Sigfrid i Husaby källa i Västergötland alldeles i början av 1000-talet. Sigfrid helgonförklarades efter sin död och firades under lång tid framför allt i Växjö stift men även runt om i Sverige. Karin S. Lagergren berättar här om ”Sigfridsofficiet”, de sånger som skrevs till hans ära.
35Tidig MusikMedlemsnytt Föreningen för Tidig Musik (rapport)

Ett års prenumeration på Tidig Musik (f.n. 4 nr per år) inklusive medlemskap i föreningen, kostar 395:- (under 26 år: 250,-, utland: 645 SEK). Anmäl dig här.

Annonsera i Tidig Musik

Återförsäljare