Tidigmusik-kurs i Huaröd 16–18 juli 2021

Publicerat 5 mars 2021.

I detta nådens år 2021, då vi alla hoppas att pandemins grepp om tillvaron lättar något, planerar vi att i den trivsamma byn Huaröd på Linderödsåsen i Skåne återigen bjuda in till vår numera väletablerade och populära tidigmusik-kurs, där vi i år låter kammarmusiken stå i fokus. Vi vänder oss till redan existerande kammarmusikgrupper, som önskar förkovra sig inom tidstypiskt musicerande, samt till enskilda musiker som vill knyta nya kontakter och kanske hitta spelkamrater för framtiden. Alla är välkomna: stråkar som blåsare, amatörer som professionella.
Ciceroner genom musikens vindlingar är våra lärare – musiker med stor kompetens inom området och lång erfarenhet av alla typer av sammusicerande, inom grupper som Drottningholms Barockensemble, Höör Barock, Concerto Copenhagen m fl: Hannah Tibell barockviolin, Emelie Roos blockflöjter, Olof Larsson viola da gamba, violone och barockcello samt Eva Meyer Hagberg, cembalo.
Vi musicerar i stämning a = 415 ́. Varje kursdag inleds med ett uppmjukande QiGong-pass under ledning av Göran Månsson, en av byns eldsjälar. Sedan vidtar kammarmusikundervisning, uppdelad på olika lokaler, och vi sammanstrålar till lunch och middag i Klubbhuset mitt i byn.
Läckra måltider med trevlig samvaro är viktiga och centrala ingredienser! Efter middagen kan det bli ytterligare spelpass, enskild övning eller lärarledd vägledning om man önskar hjälp med något speciellt problem. En av kvällarna bjuder vi in till ett samkväm, där vi samtalar om olika aspekter på sammusicerande och att närma sig musikens innersta väsen.
Kursen följer omedelbart efter FFTM:s speldagar i Kivik, i gott samarbete med föreningen, så ta chansen till en fullödig kursvecka i den tidiga musikens tecken, och att samtidigt uppleva det bästa av Skånes natur: havet vid Kivik och de vackra bokskogarna på Linderödsåsens sluttningar.
De kursdeltagare som önskar kan få möjlighet till ytterligare kursfördjupning genom att anmäla sig till projekt Juloratoriet – ett samarbetsprojekt där amatörmusiker och amatörsångare, ledda av en stomme av professionella i varje stämma, tillsammans studerar in och framför Bachs Juloratorium del 1–3. Konserterna är tänkta att spelas i några små kyrkor i trakterna runt Huaröd, troligen till juletid 2022 (eller kanske redan 2021, om pandemiläget verkligen ljusnar…). Vi återkommer med detaljer om projektet längre fram.
Kostnad 3200 kronor, för medlemmar i FFTM och studenter 2900, inklusive mat och inkvartering – dels i byn, dels på B&B i angränsande byar.
Kursplats Klubbhuset i Huaröd, Karlins väg 20, mitt emot Huaröds Lanthandel
Flygplats Kristianstad Österlen Airport (BRA)
Tågdestination Kristianstad Centralstation

Anmälan per mail till: maritbergmansandklef@hotmail.com, senast 14 juni 2021. Förutom kontaktuppgifter och något litet om musikalisk bakgrund, ange också eventuella livsmedels- och andra allergier.
Kursavgiften inbetalas i samband med anmälan senast 14 juni 2021 på bangiro 5348-2956.

Glöm ej att ange ”Tidigmusik-kurs” och namn i samband med inbetalning. Begränsat antal platser. Frågor besvaras av Marit Bergman Sandklef, 070-7382197 (eller mail) och Per Sandklef, 070-4401904.

Vi håller oss givetvis löpande informerade om pandemiläget, planerar för anpassning och hoppas på en fin sommar! Mycket varmt välkomna!


Föreningen QiHu Kultur i Huaröd genom Marit och Per Sandklef

Med reservation för ändringar p.g.a. coronapandemin