Schützhelg i Nacka den 14-16 oktober 2016

Publicerat 30 augusti 2016.

Schützhelg i Nacka till medlemspris.
Den 14–16 oktober arrangerar Svenska Schützsällskapet tillsammans med Nacka församling och Föreningen för Tidig Musik en helg med fokus på Heinrich Schütz och hans kontakter med Italien.
Åren 1609–1612 studerade Schütz för Giovanni Gabrieli i Venedig, som då var Europas centrum för gudstjänst- och musikliv. Claudio Monteverdi efterträdde Gabrieli i Markuskyrkan i Venedig 1613 och verkade där till 1643. När Schütz år 1628 besökte Italien en andra gång är det därför möjligt att han kan ha träffat Monteverdi.
Arrangemanget i Nacka innefattar både ett symposium och eget musicerande för deltagarna. Under ledning av kyrko­musiker Per Rönnblom och tillsammans med sångare ur Nacka Kammarkör repeterar deltagarna ett antal verk av Schütz under fredagen och lördagseftermiddagen inför en konsert på lördagskvällen och den avslutande högmässan på söndagen. Vid konserten medverkar även Drottningholms Barockensemble. En ensemble ur Nacka Kammarkör framför då också verk av Monteverdi, Gabrieli och Carissimi. Efter konserten samlas körsångare och deltagare till en middagsbuffé.
Lördagsförmiddagen ägnas helt åt symposiet, som Vassilis Bolonassos inleder med att berätta om Heinrich Schütz liv, studier och intressen. Musikforskaren Maria Schildt föreläser sedan om kopplingen Schütz–Italien och Hannes Edvardson presenterar vad Michael Praetorius skriver om dåtidens instrumentarium.
Fullständigt program för hela helgen presenteras på Schützsällskapets hemsida www.svenskaschuetz.se. Medlemmar i Föreningen för Tidig Musik kan delta på samma villkor som Schützsällskapets medlemmar.
Anmälan sker via ett formulär på hemsidan www.svenskaschuetz.se senast den 2 oktober tillsammans med betalning av deltagaravgiften (300 kr för FFTM:s och Schützsällskapets medlemmar) till pg 478910-3. Deltagaravgiften inkluderar middagsbuffén på lördagskvällen efter konserten.
Det är också möjligt att skicka sin anmälan till info@svenskaschuetz.se. Vi är då tacksamma om följande uppgifter lämnas: Namn, adress och mailadress, telefonnummer, vilken stämma du sjunger samt behov av ev. specialkost. Meddela också om du vill vara med på festbuffén på lördagskvällen. Den som saknar tillgång till dator och e-post har möjlighet att skicka anmälan i ett vanligt brev till Svenska Schützsällskapet, c/o Jan Johansson, Dalängsvägen 15, 163 44 Spånga.
Noterna till repertoaren kan laddas ner från Schützsällskapets hemsida www.svenskaschuetz.se. Har du problem med att ladda ner noterna, kan du meddela det när du anmäler dig, så skickas de till dig mot kopierings- och portokostnad.
På hemsidan, som kontinuerligt uppdateras, presenteras också hela programmet, övernattningsförslag och övriga detaljer om helgen.