Studiebesök i Scenkonstmuseets föremålsarkiv i Tumba

Publicerat 15 oktober 2015.

 

Samlingarna i Scenkonstmuseet i Stockholm har byggts upp under drygt 100 år och innehåller cirka 60 000 objekt. De flesta föremålen finns i museets föremålsarkiv i Nacka och i Tumba, de äldsta är från 1600-talet. I samlingarna finns musikinstrument, scenografimodeller, kostymer, konstföremål, papperskonst, teaterfigurer och marionettdockor. Bakom kulisserna arbetar museets experter intensivt med att samla in och vårda föremålen. Den 30 oktober gör Föreningen för Tidig Musik ett studiebesök i föremålsarkivet i Tumba, där hela museets klaversamling finns så länge museet har stängt för renovering. Klaverinstrument som cembalo, klavikord och piano är instrument med tangenter (klaviatur) med olika slags mekanik. I samlingarna finns bl a ett stort antal svenska klavikord. Här finns också ovanliga klaverinstrument, t ex dulcitone och terpodion. Museets samlingsansvarig Eva Olandersson tillsammans med förra årets mungigemottagare Hans-Erik Svensson, som jobbat länge med museets klaversamling, visar oss vägen in i klaviaturernas förtrollade värld. Efter studiebesöket samlas vi kring en middag på en trevlig italiensk restaurang, där får vi tillfälle att samtala om det vi sett och hört under kvällen. Följ med på en helkväll med en spännande visning av en unik samling!

Dag Fredag 30 oktober

Plats Tumba, samling kl. 16.45 utanför Scenkonstmuseets föremålsarkiv på Gustaf de Lavals väg 14, pendeltåg till Tumba station

Schema

17.00–19.00 Studiebesök i föremålsarkivet

19.45 Middag på restaurang Casa Buongiorno, Sjödalsvägen 16 vid Huddinge centrum

Kostnad 175 kr (Inkl. middag, varmrätt och dessert, ej dryck)

Anmälan Sätt in 175kr/person på föreningens plusgirokonto 834 98 45-1. Ange namn och ”Tumba”.

Uppge om du vill ha kött, fisk/skaldjur, vegetariskt eller önskar specialkost.

Resa till och från Tumba samt till restaurangen ordnar var och en själv men de som vill kan givetvis ta sällskap på pendeltåget från föremålsarkivet till restaurangen.

Låter detta spännande och intressant? Häng då på och anmäl dig senast 23 oktober! Begränsat antal platser, först till kvarn!

Har du en vän som är intresserad av att vara med på detta men som inte är medlem i FFTM? Denna är också välkommen tillsammans med din anmälan, kanske också ett tillfälle att värva till vår förening?

Se även på FFTM’s Facebooksida:

Studiebesök i Scenkonstmuseets föremålsarkiv